MediaSind – un apărător al libertăţii de exprimare
„Curajul, dăruirea, ambiţia şi determinarea au fost şi sunt doar câteva dintre calităţile pe care orice membru de sindicat, orice jurnalist, orice om de presă trebuie să le posede pentru a-şi duce la bun sfârşit ţinta pe care şi-a propus-o. Riscul pe care noi ni l-am asumat în urmă cu aproximativ 20 de ani, de a construi mijlocul prin care vocea jurnaliştilor sa poate fi auzită şi respectată, a părut pentru unii un curaj ce friza nebunia, o obrăznicie ce trebuia pedepsită cu orice preţ, o încercare sortită în mod evident eşecului. Acest risc s-a transformat într-o palmă grea pe obrazul patronilor de media care îşi duceau veacul şi făceau regulile după bunul lor plac pe o moşie pe care jurnaliştii trudeau fără niciun fel de drepturi, dar cu multe obligaţii. Erau vremuri în care cuvinte ca sindicalist, mişcare sindicală în mass-media reprezentau tabu-uri greu de surmontat. Vremuri în care sindicatele din presă erau anatemizate, iar membrii de sindicat deveneau nişte paria, nişte nulităţi ce trebuiau evitate cu orice preţ. Erau vremuri care aminteau de inchiziţie, iar noi, sindicaliştii din mass-media, ar fi trebuit să ardem pe rug ca vrăjitoarele din evul mediu. Noi toţi eram nişte subversivi care lucram împotriva aşa-zisei dreptăţi şi reguli încetăţenite.
Am început atunci un război pe care nu l-am terminat încă. Luptele continuă pe multe fronturi: al politicienilor certaţi cu libertatea de exprimare, al patronilor din presa centrală şi locală care nu respectă regulile negociate, al unor asociaţii profesionale „ fantomă”, al unor grupuri de interese ce nu respectă regulile deontolgiei profesionale.
Desigur, dacă la început luptam cu mentalităţi anchilozate în stereotipuri moşiereşti cu conştiinţe pătate şi tributare încă unor reguli arhaice venite dintr-o formă de capitalism sălbatic, cu indolenţa unui „bine” conservat în tiparul stăpân-slugă, acum avem instrumentele prin care putem câştiga drepturi la care nimeni nu ar fi visat sau sperat vreodată. Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media, piatra de hotar în lungul drum pe care am ales să-l parcurgem, a însemnat pentru noi toţi simbolul şi forţa care ne-au ajutat să câştigăm procese în instanţă, să demonstrăm că avem un cuvânt de spus, să primim ceea ce ni se cuvine. Poate că acum, când vorbim despre marea reuşită a semnării primului Contract Colectiv din istoria presei, pare o chestiune intrată deja în desuetitudine, într-o normalitate ce ar fi fost acum câţiva ani doar o speranţă, într-o poveste spusă la gura sobei de către moşnegi ce-şi aduc aminte de vitejia lor pe câmpurile de bătălii, din tinereţile apuse.
Şi totuşi, unificarea organizaţiilor sindicale din mass-media într-o singură organizaţie de sine stătătoare, cu personalitate juridică proprie, cu peste 9000 de salariaţi din presa scrisă, radio, televiziuni, edituri, tipografii şi difuzare a reprezentat constituirea unui pol de putere a mişcării sindicale româneşti din presă pentru fiecare truditor din această breaslă atât de des atacată. Această realitate a fost recunoscută şi de cea mai importantă organizaţie a jurnaliştilor din lume FIJ – Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, în momentul în care ne-am afiliat ca membru cu drepturi depline. Într-un fel, s-a dovedit că noi nu am fost reprezentarea simbolică a unui personaj ca Don Quihote luptându-se cu morile de vânt. Am luptat, am pierdut uneori, dar am şi câştigat redute considerate ca invincibile. Martori ne sunt aceia care au câştigat procese în instanţă împotriva propriilor patroni, martori ne sunt toţi aceia care au ieşit în stradă alături de noi, au tremurat în frig şi ploaie pentru a picheta Guvernul, Parlamentul, Preşedinţia. Martori ne sunt partenerii de negociere a contractelor colective de muncă, reprezentanţii patronatelor din presă, reprezentanţii organizaţiilor sindicale şi profesionale, colegii din presa internaţională, martori ne sunt reprezentanţii clasei politice româneşti, martor ne este Dumnezeu care ne-a dat puterea de a trece peste orice obstacole şi înţelepciunea de a învăţa din propriile greşeli.
An de an am adus îmbunătăţiri şi noi drepturi la CCM, am dat clauzei de conştiinţă a jurnalistului putere de lege. An de an ne-am străduit să creăm condiţii mai bune pentru jurnalişti, pentru toţi cei care lucrează în mass-media. Nu am stat deoparte nici când reprezentanţi ai clasei politice au încercat să pună botniţă libertăţii de exprimare. Nu am lăsat nepedepsită nicio reacţie care ar fi putut afecta imaginea şi demnitatea condiţiei de jurnalist.
Iar din 1 decembrie 2013 nu mai suntem singuri ci mult mai puternici. Împreună cu colegii reprezentativi din domeniul Cultură, reuniţi în Federaţia Artiştilor Interpreţi din România – FAIR, am creat cea mai puternică şi reprezentativă organizaţie din sectorul Cultură şi Mass-Media, sub denumirea Federaţia din Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind. Iar rezultatele acestei unificări se văd zi de zi: pe platforma Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti, am constituit Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, prin fuziunea prin absorbţie cu Sindicatul lucrătorilor din Audiovizual – TVR Sind şi cu Sindicatul Asociaţia Porfesională Radio. În prezent, avem trei filiale puternice – MediaSind – AGERPRES, MediaSind – TVR, MediaSind- Radio România și MediaSind Freelanceri, în instituţiile media publice și cu capital privat. Şi nu ne vom opri aici!
Se spune că istoria este scrisă de învingători, dar e trăită de învinşi. Semnificaţia acestei afirmaţii este parţial adevărată. Noi am scris istoria am trăit-o şi am înfăptuit-o de pe poziţia învingătorilor. Etapele pe care le-am parcurs în aceşti ani ne dau ceritudinea că orice confruntare poate avea învingători în ambele tabere, căci strădaniile noastre aduc şi vor aduce avantaje nu numai membrilor de sindicat, ci şi patronilor din media. Suprimarea oricărui obstacol în calea libertăţii de exprimare, siguranţa unui loc de muncă, demnitatea profesiei de jurnalist, condiţii decente de desfăşurare a activităţii etc., vor duce inevitabil la eficienţă şi randament, la profesionalism şi dăruire, finalmente la tiraje mărite şi profit pentru toată lumea. Aceasta este mentalitatea pe care dorim să o promovăm. Acesta este drumul pe care trebuie să mergem. Aceasta este istoria pe care trebuie să o scriem la unison. Atunci nu vor mai fi învingători şi învinşi, vom fi cu toţii doar învingători.”
Cristi Godinac, preşedinte SRJ MediaSind, preşedinte executiv FAIR-MediaSind