Abuzurile repetate ale președintelui-director general Doina Gradea asupra angajaților Societății Române de Televiziune, folosirea discreționară a fondurilor publice inclusiv pentru a se război cu MediaSind în justiție, folosirea în interes propriu a Serviciului Comunicare, Relații Publice și Protocol din TVR, și, nu în ultimul rând, confundarea instituției publice cu propriul SRL, a generat reacții puternice din partea profesioniștilor din TVR. După reacțiile membrilor CA (amănunte aici: Apelul membrilor CA către Parlament pentru demiterea șefei Televiziunii Române!), dar și a jurnaliștilor Marina Almășan (vezi aici: Producătorul TVR Marina Almășan hărțuită de conducerea Televiziunii Naționale!) și Adelin Petrișor (vezi aici: Jurnaliștii tv nu mai suportă inconștiența politrucilor din fruntea Televiziunii Naționale: „TVR, armata cu 1000 de generali și o singură ordonanță”), după campania angajaților – #VremrespectinTVR (amănunte aici: Angajații din Televiziunea Română se alătură Campaniei #VremrespectinTVR!) , a venit și rândul managerilor din teritoriu să reacționeze împotriva abuzurilor și a incompetenței manageriale a administrației Gradea.
Într-o scrisoare (foto) adresată membrilor Consiliului de Administrație, Romeo Couți, directorul Studioului Teritorial TVR Cluj, solicită demiterea imediată a Doinei Gradea din funcția de președinte – director general al SRTV. Acuzațiile aduse de directorul TVR Cluj sunt deosebit de grave, și anume de șantaj și de instigare la mărturie mincinoasă făcută de șefa TVR într-o scrisoare adresată acestuia: “Nu refuzul doamnei Președinte-Director General constituie motivul pentru care vă adresez aceste rânduri, ci conținutul acestuia care denotă o stare de încordare și înverșunare transpusă în atacuri la persoană și calomnie, și care merg până acolo încât, în contextul audierii mele, ca martor, într-un litigiu intentat de un fost salariat, Președintele Televiziunii Române îmi reproșează următoarele: Ați depus mărturie împotriva noastră, adică împotriva organizației din care faceți parte și a cărei interese le reprezentați”. Grav este faptul că respectivul proces la care face referire Doina Gradea nu este soluționat definitiv, motiv pentru care aceasta este acuzată de comiterea infracțiunilor de șantaj și de instigare la mărturie mincinoasă, fapte împotriva înfăptuirii justiției prevăzute în Codul penal!
Precizăm că nu este prima data când directorul TVR Cluj semnalează, în conformitate cu prevederile Legii avertizorului public, comiterea unor posibile fapte de corupție în TVR. Nu cu mult timp în urmă, acesta a semnalat membrilor CA despre posibila afacere imobiliară cu terenul de la TVR Cluj, cercetată în prezent de DNA (amănunte aici: MediaSind TVR solicită Parlamentului constituirea unei comisii de anchetă pentru afacerea imobiliară cu terenul de la TVR Cluj! ), motiv pentru care, împreună cu toți membrii CD, este anchetat în mod abuziv într-o comisie de cercetare disciplinară, pentru faptul că a decis, la fel ca și celelalte studiouri teritoriale, transmiterea slujbei de Sfintele Sărbători de Paște. (amănunte aici: Administrația Gradea se răzbună pe conducerea TVR Cluj pentru că a reclamat afacerea imobiliară cu terenul studioului teritorial!).
Vă prezentăm în continuare textul scrisorii primite din partea unor membri ai CA din SRTV:
Departament Comunicare MediaSind TVR
Cluj, 9 noiembrie 2020
Stimate doamne, stimați domni,
Ocup funcția de Director al Studioului Teritorial de Televiziune Cluj din anul 2003 și în toți acești ani nu am adresat nicio sesizare membrilor Consiliului de Administrație al SRTv, deoarece problemele, chiar și când au fost grave, s-au rezolvat instituțional.
Dialogul, comunicarea bine intenționată, dreptul la opinie, libertatea de expresie, s-au dovedit a fi mereu instrumente foarte utile, dar mai ales deosebit de eficiente în buna organizare și mai ales buna funcționare a TVR.
Cenzura, constrângerile, opinia unică sunt demolatoare, ucid inițiativa, creativitatea și amenință performanța.
Într-un comunicat transmis pe intranet-ul TVR, în data de 26.10.2020, în mod inexplicabil, subsemnatul a fost acuzat că am trecut peste “prerogativele pe care le incumbă poziția ocupată în cadrul instituției”.
Prin adresa Nr. 3314/27.10.2020, am solicitat Președintelui-Director General al SRTv, publicarea pe intranet-ul TVR, a unui drept la replică. Solicitarea a fost refuzată prin adresa Nr. C/719/28.10.2020.
Nu refuzul doamnei Președinte-Director General constituie motivul pentru care vă adresez aceste rânduri, ci conținutul acestuia care denotă o stare de încordare și înverșunare transpusă în atacuri la persoană și calomnie, și care merg până acolo încât, în contextul audierii mele, ca martor, într-un litigiu intentat de un fost salariat, Președintele Televiziunii Române îmi reproșează următoarele:
“ați depus mărturie împotriva noastră, adică împotriva organizației din care faceți parte și a cărei interese le reprezentați”.
Cu alte cuvinte, doamna Președinte-Directorul General al Societății Române de Televiziune îmi spune direct că așteptarea pe care o are de la salariații din subordine, în contextul în care aceștia sunt chemați ca martori în instanță, nu este ca ei să spună adevărul, ci să susțină interesele instituției, chiar și în condițiile în care poziția salariațiilor din subordine, care i-ar îndeplini așteptările, ar putea duce la consecințe de ordin penal, adică săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.
Mai grav decât atât este faptul că, prin aceeași Adresă nr. C/719/28.10.2020, mi se atrage atenția că, prin declarația dată în litigiul în cauză, nu am protejat interesele instituției, subliniindu-mi-se faptul că procedând astfel nu am atins așteptările Președintelui-Director General, în condițiile în care litigiul în cauză se află, încă, pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Țin să precizez că sentința Î.C.C.Cj împotriva deciziei Curții de Apel Cluj, ar putea dispune rejudecarea cauzei și, eventual, readministrarea probelor, inclusiv a audierii mele ca martor.
Cum ar trebui să procedez în cazul unei noi audieri, în condițiile în care doamna Președinte – Directorul General, prin aceeași Adresa nr. C/719/28.10.2020, îmi atrage atenția că modul în care am acționat în litigiul în cauză, nesusținând interesele Societății Române de Televiziune, „arată, fără putință de tăgadă, lipsa de profesionalism, lipsa de caracter și, poate cel mai grav, lipsa de leadership. Un asemenea comportament și în alte contexte, stimate domnule coordonator cu atribuții de director, este calificat ca trădare, conflict de interese etc.”
O astfel de viziune a Președintelui-Director General al Societății Române de Televiziune poate fi calificată ca inacceptabilă, cel puțin, din două puncte de vedere:
În primul rând, mesajul transmis poate fi calificat ca reprezentând o acțiune de instigare la săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă întrucât, atât în cazul reaudierii mele, ca martor, în dosarul în cauză, precum și cu ocazia audierii în alte dosare, eu ar trebui, fie să nu declar anumite aspecte care nu ar fi în interesul instituției, fie să mint pentru a proteja interesele instituției.
În al doilea rând, același mesaj poate fi calificat ca reprezentând o acțiune de amenințare ori șantaj întrucât, așa cum chiar Presedintele-Directorul General susține, noi – salariații care nu apărăm cu orice preț interesele instituției, dăm dovadă de „lipsă de profesionalism, lipsă de caracter și, poate cel mai grav, lipsa de leadership”, precum și de „trădare, conflict de interese etc.” iar în condițiile în care este în desfășurare o cercetare disciplinară asupra mea, luând în considerare viziunile doamnei PDG expuse mai sus, subsemnatul ar trebui să fie concediat pe motive disciplinare.
Acest recurs, la o morală discutabilă, la o etică a fidelităților, la o conduită a supunerilor fără simț critic și fără nuanțe, denotă apetitul autocrat ce domină, azi, vărful Televiziunii Publice. ”Fiat Justitia Et Pereat Mundus” ar trebui să fie principiul însușit de noi toți, mai ales de către șeful televiziunii publice și nu înclinația spre sperjur, spre falsul adevăr și spre minciună.
Pentru a documenta cele susținute atașez aici răspunsul SRTv din Adresa Nr. C/719/28.10.2020, în conținutul căreia șeful TVR instigă la mărturie mincinoasă, chipurile, în scopul protejării imaginii instituției.
Din aceste considerente, în numele tuturor celor care “vor respect în TVR” vă rog să propuneți Parlamentului DEMITEREA imediată a doamnei Doina Gradea din funcția de Președinte-Director General al Societății Române de Televiziune.
Cu stimă,
Romeo Couți
Coordonator cu atribuții de Director TVR Cluj
Jurnalist TV Senior SRTv