Mesajul MediaSind transmis conducerii SRR: Continuăm lupta împotriva ciocoismului și nedreptăților din Radio România!
În urma clarificărilor de la ITM, administrația SRR este obligată de lege să reia negocierile la CCM cu articolele rămase în divergență în momentul declanșării conflictului colectiv de muncă
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a demarat astăzi, 17 ianuarie 2025, procesul de consultare cu membrii afiliați pentru stabilirea strategiei care va fi aplicată în anul 2025 în vederea obținerii unor drepturi la nivel european pentru membrii afiliați. Întâlnirile au avut loc cu reprezentanții filialelor MediaSind din Radio Iași și TVR Iași și președintele SRJ MediaSind Cristi Godinac. Au fost analizate problemele generate de către Ordonanța Trenuleț adoptată de Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu, provocările care vor exista în anul 2025 din cauza actualei situații politice, implementarea în România a Directivei Media ACT privind asigurarea independenței editoriale, dar și a sustenabilității financiare a instituțiilor publice de media, precum și reacțiile Comisiei Europene împotriva încălcării de către autoritățile române de normelor internaționale privind dialogul social. (amănunte aici: Reacție fermă a Comisiei Europene față de încălcarea drepturilor lucrătorilor români din Cultură și Mass-Media)
Cum era de așteptat, prima întâlnire din acest an a fost organizată împreună cu membrii filialei MediaSind Radio Iași, denumiți de colegi și Răzeșii MediaSind datorită curajului și determinării de care au dat dovadă protestând de peste un an împotriva ciocoismului și abuzurilor administrației conduse de președintele-director general Răzvan Ioan Dincă. La întâlnire, președintele SRJ MediaSind Cristi Godinac a explicat stadiul negocierilor CCM cu conducerea SRR, informând că zilele trecute ITM București a clarificat printr-o adresă transmisă conducerii Federației Cultură și Mass-media FAIR-MediaSind, că în Societatea Română de Radiodifuziune conflictul colectiv de muncă nu a fost închis din moment ce părțile nu au ajuns la un consens. Mai mult, potrivit reprezentanților ITM „…dezafilierea Sindicatului Liber al Salariaților din Radio România nu conduce la lipsa de reprezentare a salariaților din cadrul angajatorului, fiind menținut mandatul acordat de către celelalte două sindicate către Federație. Cum reprezentarea salariaților nu este condiționată de o pondere a sindicatelor nereprezentative la nivelul angajatorului, rezultă că menținerea mandatului acordat Federației de către celelalte două Sindicate nereprezentative, este suficientă pentru continuarea demersului salariaților în scopul încheierii unui contract colectiv de muncă .”
Cu alte cuvinte, ITM confirmă juridic abuzul în serviciu comis la sfârșitul anului trecut de către președintele-director general Răzvan Ioan Dincă prin declanșarea unei noi proceduri de negociere a CCM, pentru a anula toate drepturile câștigate prin negocierea noului CCM de către Federația FAIR-MediaSind și, totodată, să introducă la masa discuțiilor o organizație sindicală controlată de conducerea SRR împreună cu o familie angajată din instituție. (amănunte aici: Cum să te angajezi și să rămâi angajat la stat. Serial …)
Având în vedere aceste argumente, conducerea Federației FAIR-MediaSind a invitat conducerea SRR ca în data de 20 ianuarie 2025 să continue negocierea noului CCM din SRR.
Reprezentanții Filialei MediaSind Radio România Iași și-au reafirmat hotărârea de a continua împreună cu colegii din București și din studiourile teritoriale, acțiunile de protest pentru a determina vremelnica conducere a SRR să respecte legislația națională și europeană din domeniul relațiilor de muncă. Chiar dacă în urma presiunilor făcute de către membrii sindicatelor afiliate Federației FAIR-MediaSind, salariile angajaților au mai crescut, discrepanțele dintre salariile angajaților și șefi au rămas aproape aceleași, indexarea salariilor cu rata inflației și soluționarea celorlalte revendicări privind salarizarea și funcționarea dialogului social rămân în divergență.
“Nu putem să nu observăm tentativele conducerii centrale și ale unui sindicat agreat de către angajator de a înlocui Federația FAIR-MediaSind și de a prelungi, prin tot felul de tertipuri, cadrul firesc al dialogului social. Încercarea le-a fost respinsă printr-o sentință a Judecătoriei Sector 3 București. Astfel de acțiuni, bazate pe date incorecte, demonstrează lipsa de respect a conducerii față de angajați și față de procesul de negociere colectivă. Am adresat mai multe întrebări pe legea 544/2001 în legătură cu modul în care au fost cheltuite fondurile obținute la rectificare. Din calculele noastre, suma nu a fost epuizată integral. Am reluat și dilema legată de salarizarea pentru fiecare studio teritorial în parte. Ni s-a spus că nu sunt informații de interes public, în condițiile în care vorbim de fonduri publice. Ne rezervăm dreptul de a continua seria de acțiuni și de a interpela autoritățile și noul Parlament, până când problema al cărei fitil a fost aprins la Iași va fi rezolvată!”, a precizat Ion Poenaru, președintele filialei MediaSind Radio România Iași.
În aceste condiții, mesajul Răzeșilor MediaSind către conducerea SRR este ferm: Continuăm lupta până la rezolvarea nedreptăților din Radio România!
În perioada următoare vor avea loc și alte întâlniri cu reprezentanții filialelor MediaSind din Radio România.
În prezent, la Societatea Română de Radiodifuziune nu există un Contract Colectiv de Muncă. Precedentul document a expirat din data de 6 iunie 2024. Radio Iași este studioul teritorial cu cele mai multe acțiuni de protest inițiate încă din luna decembrie 2023.
Departament Comunicare Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind
Iași, 17 ianuarie 2025