Eliminarea sindicatelor din procesul de dialog social în cadrul statutului lucrătorului cultural, dar și salarizarea precară din Cultură și Mass-Media – premise ale declanșării conflictului de muncă!
Delegația Federației FAIR-MediaSind – organizația reprezentativă în sectorul Cultură și Mass-Media – a prezentat la Comitetul Executiv al Federației Internaționale a Muzicienilor și la Reuniunea anuală a Federației Internaționale a Actorilor, ce au avut loc zilele trecute la Helsinki, Finlanda și Tallinn, Estonia, abuzurile împotriva angajaților și sindicatelor din România săvârșite de către ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
Liderii FAIR-MediaSind au prezentat colegilor afiliați celor două mari federații sindicale internaționale, modul în care un ministru al Culturii înțelege să respecte dialogul social, tocmai prin eliminarea organizațiilor sindicale din Statutul Lucrătorului Cultural, adoptat prin Ordonanță de Urgență de Guvernul României.
Din nefericire, actuala coaliție guvernamentală a ignorat, ca de obicei, reacțiile organizațiilor naționale și internaționale din Cultură și Mass-Media, dar și avizul negativ acordat de către Consiliul Economic și Social! (amănunte aici; Consiliul Economic Social a dat aviz negativ Statutului Lucrătorului din Cultură promovat de ministrul Romașcanu)
În repetate rânduri, reprezentanții Federației FAIR-MediaSind și ai Confederației CNSLR-Frăția au atras atenția că documentul întocmit de Ministerul Culturii excelează printr-o încălcare flagrantă a unui număr important de legi și reglementari naționale și internaționale, după cum urmează:
Acțiune anti – sindicală evidentă prin eliminarea organizațiilor sindicale din acest Statut;
Definiții greșite, contrare Legii, cu privire la următoarele: dialogul social, partenerii de dialog social sunt sindicate, patronate, autorități, nu diversele asociații;
Contractele și convențiile colective se negociază și se semnează de acești parteneri sociali, iar întreaga procedură se desfășoară conform Legii 367/2022 și nu în baza vreunei invenții legislative de acest tip;
Stabilirea sectoarelor de negociere colectivă se face in baza Legii mai sus amintite, prin Hotărâre de Guvern, cu consultarea partenerilor sociali, sindicate, patronate și Ministerul Muncii.
Ceea ce ignoră flagrant Statutul Lucrătorului Cultural este faptul că reprezentativitatea partenerilor de dialog social se constată de instanță și nu de Ministerul Culturii sau de ministrul Romașcanu. De asemenea, nerespectarea prevederilor Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe prin introducerea unor definiții și prevederi care creează confuzie între artistul interpret – titular de drepturi conexe și autor – titular de drepturi de autor, sunt alte carențe ale OUG adoptat. Nu în ultimul rând, Guvernul a inventat noi tipuri de lucrători: artistul care este confundat cu autorul, lucrător cultural – artistul și/sau persoana fizică și lucrător cultural profesionist – persoana fizică înregistrată.
Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
București, 31 mai 2023