După ce a cheltuit aproximativ 200.000 de euro pentru propriul personal juridic și diverși avocați, conducerea SRR refuzâ să răspundă la întrebările privind legalitatea salariului șefului instituției și a justificării cheltuirii sumei de 75.120 lei net lunar pentru plata consilierilor acestuia, considerând că nu sunt informații de interes public!
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu Filiala MediaSind Radio România au acționat astăzi, 26 iunie 2023, conducerea Societății Române de Radiodifuziune deoarece aceasta a refuzat să respecte Legea nr.544/2001 prin punerea la dispozițiie a informațiilor solicitate privind cheltuirea banilor publici pentru salarizarea președintelui-director general, Răzvan Ioan Dincă, a consilierilor acestuia, dar și a membrilor Consiliului de Administrație.
Având în vedere mai multe sesizări venite în cadrul Campaniei Vrem respect în Radio România (amănunte aici: MediaSind continuă campania pentru respectarea demnității angajaților din Radio România!) și pentru a pune la dispoziția membrilor MediaSind Radio România informații privind modul în care administrația condusă de președintele-director general Răzvan Ioan Dincă înțelege să cheltuiască banii publici, în timp ce majoritatea salariaților din instituție se confruntă cu condiții grele de muncă și cu o salarizare umilitoare, în data de 29 mai 2023 am solicitat mai multe informații de interes public. Din nefericire, prin Serviciul de Comunicare și Relații Publice din SRR, conducerea instituției ne-a transmis prin adresa nr.64 din 8 iunie 2023 (vezi foto) răspunsuri incomplete, unele false, iar altele redactate superficial, după cum urmează.
- Care este cuantumul brut primit lunar de președintele-director general, Răzvan Ioan Dincă, în fiecare lună, de la începutul mandatului și până în prezent?
La această întrebare răspunsul SRR se referă doar la luna în curs, și anume suma de 27.959 lei, fără a preciza celelalte luni din anul în curs. Pentru anul anterior, reprezentantul SRR nu mai dorește să răspundă și ne trimite să consultăm declarația de avere a președintelui-director general!
- Considerați că în acest caz, dar și al membrilor CA, au fost respectate prevederile art. 23 din Legea nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV potrivit cărora salariul președintelui – director general este în cuantum de un salariu brut lunar lunar asimilat funcției de ministru, iar membrii CA primesc o indemnizație în cuantum de 25% din salariul acestuia?
La această întrebare reprezentantul SRR refuză să răspundă, considerând că opinia solicitată nu reprezintă informație de interes public!!! Cu alte cuvinte, informațiile privind încălcarea de către administrația SRR a prevederilor Legii de organizare și funcționare a instituției privind cuantumul salariului președintelui-director general și a indemnizației primite de membrii CA nu constituie o informație publică pentru angajații instituției sau pentru cetățenii plătitori de taxe și impozite.
- La nivelul SRR a fost implementată măsura executorie a Curții de Conturi potrivit căreia au fost efectuate plăți de 291.000 lei în afara cadrului legii nr.41/1994 privind salariul Președintelui-director general și a membrilor Consiliului de Administrație? Dacă da, explicați prin ce măsuri, dacă nu, explicați care au fost motivele.
La această solicitare reprezentantul SRR ne-a comunicat că măsura precizată nu a fost dispusă la nivelul SRR, în contradicție flagrantă cu Raportul Curții de Conturi din anul 2018 care a constatat că au fost efectuate plăți de 291.000 lei în afara cadrului legii nr.41/1994, motiv pentru care inspectorii CCR au solicitat următoarele: “Conducerea SRR va stabili întinderea prejudiciului produs prin plata nelegală a remunerației directorului general într-un cuantum superior remunerației stabilite la nivelul unui salariu brut lunar asimilat funcției de ministru, inclusiv a dobânzilor și penalităților de întârziere/majorărilor de întârziere, după caz, regularizarea cu bugetul statului a cuantumului contribuțiilor sociale și a impozitelor achitate, precum și extinderea recuperării sumelor plătite pe întreaga perioadă supusă prescripției. În același mod se va proceda și în cazul prejudiciului produs prin plata nelegală a remunerației membrilor Consiliului de Administrație într-un cuantum superior remunerației cuvenite conform prevederilor legale”. – se arată în documentul publicat pe site-ul CCR.
- Pe perioada mandatului președintelui-director general Răzvan Ioan Dincă câți consilieri au fost angajați și care este suma totală plătită acestora până în prezent?
Și în acest caz, reprezentantul SRR dă dovadă de rea-voință întrucât ne comunică doar numărul de consilieri care se află în prezent angajați, și anume 8, precum și suma plătită pentru aceștia, în cuantum de 75.120 lei net lunar, fără a preciza și numărul total de consilieri care au fost angajați pe perioada mandatului președintelui-director general Răzvan Ioan Dincă, precum și sumele plătite acestora din bugetul statului, în condițiile în care SRR a cheltuit aproximativ 200.000 de euro lei pentru angajații Serviciului juridic, pentru avocatul Gabriel Uluitu și pentru alte servicii juridice. (amănunte aici: MediaSind cere DNA și ANI să cerceteze contractele de asistență juridică încheiate de conducerea SRR împotriva angajaților din Radio România!)
- Care sunt domeniile de care se ocupă consilierii PDG? (precizați domeniul pentru fiecare consilier în parte)
La această solicitare răspunsul a fost incomplet, reprezentantul SRR înșirând cîteva domenii – juridic, relații internaționale, integritate și etică, cultural, comunicare și relații publice, musical, producție editorială și management de proiect, fără să specifice domeniul pentru fiecare consilier în parte, așa cum s-a solicitat.
Considerând că prin refuzul conducerii SRTV de a ne transmite toate informaţiile publice solicitate ni s-a încălcat dreptul nostru nepatrimonial prevazut de art. 6 alin. 1 din Legea 544/2001 (“Orice persoană are dreptul să solicite şi să obţină de la autorităţile şi instituţiile publice, în condiţiile prezentei legi, informaţiile de interes public.”) şi obligaţia corelativă prevazută la art. 6 alin. 2 (“Autorităţile şi instituţiile publice sunt obligate să asigure persoanelor, la cererea acestora, informaţiile de interes public solicitate în scris sau verbal”),
Având în vedere aceste argumente, precum și faptul că nu este prima dată când conducerea SRR confundă instituția publică cu o societate cu capital privat, în data de 29 mai 2023 am transmis o Reclamație administrative solicitând ca în termen de 5 zile calendaristice de la primire conducerea SRR să ne pună la dispoziție informațiile solicitate, dar și rezultatul soluționării reclamației prin sancționarea persoanelor vinovate de nerespectarea Legii nr.544/2001.
În stilul zeflemitor la adresa partenerilor sociali, conducerea SRR a refuzat însă să răspundă și la această ultimă solicitare, motiv pentru care SRJ MediaSind a decis acționarea în justiție a conducerii SRR pentru a obține informațiile publice solicitate. În cursul zilelor următoare vor fi sesizate și autoritățile competente pentru a cerceta abuzurile semnalate.
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind
Departament Comunicare
București, 26 iunie 2023