Despre noi
Despre noi
Sindicatul Român al MediaSind – SRJ MediaSind este organizația națională a jurnaliștilor și a lucrătorilor din mass-media, care continuă tradiția federației cu același nume.
MediaSind și-a câștigat renumele de apărător al oamenilor din presă și tipografii, asumându-și, printre multe altele, inițierea și semnarea primului Contract Colectiv de Muncă din mass-media. Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a apărut ca soluție alternativă la diversele proiecte de organizare sindicală eșuate.
Din păcate, foarte mulți lideri de organizații au trădat încrederea cu care au fost investiți de către oameni, renunțând la principii, la valorile solidarității sindicale.
În schimbul unor meschine foloase personale, unii dintre ei au fost „cumpărați” de angajatori pentru a-i face să renunțe la apărarea intereselor salariaților pe care îi reprezentau, mimând doar lupta sindicală.
Forța și eficiența organizației noastre poate fi garantată de respectarea principiului solidarității. O veche zicală românescă spune că „unde-s mulți, puterea crește”. De aceea, suntem preocupați de crearea unor filiale puternice în toată țara, adresând tuturor colegilor invitația de a conștientiza că puterea noastră de negociere, forța de apărare a drepturilor salariale, a demnității profesionale, vor crește doar dacă ne vom implica cu toții în aceeași cauză, alături de liderii noștri.
SRJ MediaSind nu va oferi membrilor săi bomboane de Sarbători, nu va organiza acțiuni care să toace banii organizației. Fondurile adunate din cotizație, care este de până în 1% (deductibil, conform legii, din impozitul pe salariu), trebuie să acopere cheltuielile pentru asistența juridică, pentru constituirea unui fond de grevă, pentru sprijinirea membrilor aflați în dificultate, pentru alte cheltuieli necesare ființării sindicatului.
SRJ MediaSind este organizația care deschide ușa tuturor lucrătorilor din presă și tipografii care, respectând prevederile statutului de organizare, consimt să se implice alături de lideri, într-o luptă continuă cu corupția, incompetența și abuzurile din instituțiile lor, acționând pentru apărarea drepturilor profesionale. Împreună putem deveni o forță, care să impună respectul angajatorilor. Cu cât numărul membrilor organizației va crește, cu atât mai mult vocea noastră va fi mai auzită, pentru că „unirea face puterea”, cum spune o vorbă veche.
Devenind membru MediaSind, intri în marea familie a lucrătorilor din mass-media internaţională, prin afilierea la Federaţia Internţională a Jurnaliştilor (IFJ) şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ).
!!! CUM devin membru MediaSind: Descarcă cererea de adeziune
Cerere-SRJ-MediaSind-filiala-Freelanceri
!!! CUM obţin legitimaţie internaţională de presă (International Press Card -IPJ), recunoscută în 130 ţări: Descarcă cererea IFJ.
Legitimaţia FIJ adevereşte faptul că posesorul acesteia este jurnalist profesionist, fiind recunoscută de UNESCO (ceea ce asigură gratuitate la intrarea în muzee), de către ONU, Consiliul Europei, Parlamentul European, Comisia Europeană şi alte instituţii internaţionale.
Marca SRJ MediaSind este înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
ISTORIC
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a fost înfiinţat în data de 12.04.2001, prin Sentinţa Civilă nr.2782/2001 a Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti, fiind înregistrat sub denumirea de Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti – SJP.
În câţiva ani, într-o perioadă în care cuvântul sindicat în presă era un termen care atrăgea mânia mogulilor, SJP devine o voce care se impune în lupta pentru drepturile jurnalistilor, atragând de partea sa mulţi membri, atât din instituţiile publice de presă dar şi din cele private.
Încă de la înfiinţare, organizaţia jurnaliştilor şi-a propus să negocieze şi să încheie primul contract colectiv de muncă din mass-media, document care să reglementeze drepturile lucrătorilor din acest important domeniu pentru societatea românească.
Un an mai târziu, 2002, Sindicatul Jurnaliștilor Profesioniști și Sindicatul Lucrătorilor din Edituri şi Tipografii – SLET, au reuşit să fondeze Federaţia Sindicatelor Jurnaliştilor şi Tipografilor din România, orgaaizaţie reprezentativă la nivel de ramură mass-media.
În data de 27 august 2004, organizaţiile reprezentative din ramura mass-media de la acea dată – Federaţia Sindicatelor Jurnaliştilor şi Tipografilor din România, Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune, Federaţia Sindicatelor Unite din Televiziunea Română şi Societatea Ziariştilor Români – au înfiinţat Uniunea Sindicală MediaSind care, ulterior, a devenit Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind.
FRJ MediaSind a semnat pentru prima dată în istoria presei din România, într-un context nu foarte favorabil unor asemenea acţiuni, Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass – Media, alături de Patronatul Presei din România – ROMEDIA şi Uniunea Naţională a Patronatului Român – UNPR.
Fiind membră cu drepturi depline a Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ) şi a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (FEJ), FRJ MediaSind a întocmit în decursul anilor, diverse rapoarte privind starea presei din România. Concluziile acestora sunt prezentate, în raportul global al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, instituţiilor Uniunii Europene, fiind, la rândul lor, materiale de informare şi evaluare pentru forurile europene, privind stadiul de democratizare a presei din România, gradul de respectare a libertăţii de exprimare şi toate celelalte aspecte legate de mass-media.
MediaSind a dezvoltat, în cadrul Comitetului Sectorial Mass-Media, standarde ocupaţionale şi calificări aferente pentru mai multe ocupaţii din domeniul mass-media.MediaSind a desfașurat, în mod constant, activităţi menite să ridice standardul profesional al breslei jurnaliştilor din România. Putem menţiona, printre acestea, Cursul pentru Jurnalism de Investigaţie, organizat în parteneriat cu Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) şi Oficiul European de Luptă Anti Fraudă (OLAF), precum şi proiectul RESTART realizat împreună cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi Universitatea Danubius din Galaţi.
MediaSind este unul dintre iniţiatorii Codului Deontologic Unic al Jurnalistului ataşat Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media, document care include și clauza de conştiinţă.
În data de 1 decembrie 2013, FRJ MediaSind împreună cu Federaţia Artiştilor Interpreţi din România au fondat Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, ca organizaţie reprezentativă pentru sectorul Cultură şi Mass-Media.
În data de 1 decembrie 2015 a fost definitivat procesul de unificare a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind, Biroul Executiv constatând că s-au parcurs toate etapele juridice, în paralel cu obţinerea reprezentativităţii la nivel de sector. În aceste condiții FRJ MediaSind a fost dizolvată ca organizaţie federativă, Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti a devenit Sindicatul Jurnaliştilor MediaSind, conform Sentinţei Civile nr. 10370 din 9 decembrie 2015.
În data de 5 februarie 2016, Sindicatul Jurnaliştilor MediaSind şi-a modificat denumirea în Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind – SRJ MediaSind.
În calitate de continuator al tradiţiilor şi valorilor vechilor organizaţii ale jurnaliştilor – Federaţia Sindicatelor Jurnaliştilor şi Tipografilor, Uniunea Sindicală MediaSind şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind – Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind îşi propune să devină cea mai puternică organizaţie din mass-media, având filiale în majoritatea instituţiilor de media publice şi private. De asemenea, SRJ MediaSind are structuri teritoriale în principalele reşedinţe de judeţ şi este afiliată prin FAIR-MediaSind la Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor.
CONDUCERE
BIROUL EXECUTIV NAȚIONAL:
Cristinel Godinac – Preşedinte
Janina Tudor – Vicepreşedinte domeniul Radio
Sorin Torică – Vicepreședinte domeniul TV
Dumitru Mangu – Vicepreşedinte domeniul edituri, tipografie si difuzare
Liviu Grosu – Secretar General.
Noua conducere a fost aleasă în Adunarea Generală a SRJ MediaSind din data de 24 februarie 2023 și confirmată de instanță prin Hotărârea nr.2067/14.03.2023.
Filiala MediaSind AGERPRES:
Mihai Simionescu – Vicepresedinte, Lider Grupă sindicală Redacţia Ştiri Interne.
Dana Lepădatu – Vicepresedinte, Lider Grupă Sindicală Structuri teritoriale.
Alexandru Tudor – Vicepresedinte, Lider Grupă Sindicală Foto
Ady Ivașcu – Vicepresedinte, Lider Grupă Sindicală ONLINE
Lavinia Călin – Vicepresedinte, Lider Grupă Sindicală Monitorizare
Mariana Zbora –Vicepresedinte, Lider Grupă Sindicală Documentare-
Arhivă
Oana Tilică –Vicepresedinte, Lider Grupă Sindicală Redacţia Economic
Alexandra Ștefan- Vicepreședinte, lider Grupă sindicală Comunicare, Branding și Relații Internaționale
Adriana Matcovschi, Vicepreședinte, Lider Grupă sindicală Externe
Alexandru Tamaş –Vicepresedinte, Lider Grupă Sindicală Administrativ-Tehnic-Logistic.
Gabriela Dumitru –Vicepresedinte, Lider Grupă Sindicală Marketing
Alina Mateiu, Secretar Executiv.
Noua conducere a fost aleasă de Adunarea Generală a MediaSind AGERPRES din data de 9 martie 2023.
Filiala MediaSind TVR:
MediaSind TVR București – sediu central:
Loara Ștefănescu, Viorel Alexandru Popescu, Gabriel Sârmei, Claudiu Ilie, Adrian Cosma, Cristea Ionescu, Marius Lică, Răzvan Manea, Mihai Dionisie, Dragoș Bogdan, Răzvan Ion Niculae, Ion Nițu – Vicepreședinți
Paul Cișmigiu – Secretar general
Suzana Gheorghe, Traian Mărmureanu și Bogdan Ștefan – Secretari executivi
MediaSind TVR Craiova: Cristian Nicolae, președinte, Eugen Ianoș și Cristian Roșu, Vicepreședinți
MediaSind TVR Timișoara: Cristian Ilea, președinte, Spasimir Stancovici Vicepreședinte
MediaSind TVR Tg. Mureș: Veronica Sala, președinte, Laszlo Kentelki, vicepreședinte
MediaSind TVR Cluj: Emilia Raisa Avram, președinte, Luminița Cotuțiu, vicepreședinte, Cosmin Ferenț, secretar
MediaSind TVR Iași: Maria Florea, președinte, Adrian Vulpe, vicepreședinte
Noua conducere a fost aleasă de Adunarea Generală a MediaSind TVR din data de 10 martie 2023.
Filiala MediaSind – Radio România:
Janina Tudor, Preşedinte,
Cristian Neţoiu, Prim-vicepreşedinte, coordonator pentru studiourile teritoriale,
Daniel Mihai Tudorache, Vicepreşedinte,
Constantin Zubin,Vicepreşedinte,
Ana Emil, lider grupă sindicală Craiova
Dumitru Popescu, Secretar General.
Noua conducere a fost aleasă în Adunarea Generală a MediaSind Radio România din 02.03.2023.
Filiala MediaSind Freelanceri:
Lucian Nicolae – Presedinte
Filiala MediaSind Maramureș
Ana Maria Avram – Președinte
Adrian Rusu – Vicepreședinte
Leontin Cupăr – Secretar executiv
Noua conducere a fost aleasă în Adunarea Generală a Filialei MediaSind Maramureș din data de 10.03.2023.
O ALIANŢĂ ISTORICĂ PENTRU ANGAJAŢII DIN CULTURĂ ŞI MASS-MEDIA
Federaţia Artiştilor Interpreţi din România – FAIR şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind şi-au unit forţele pentru a înfiinţa cea mai mare organizaţie din sectorul Cultură şi Mass-Media. Evenimentul a avut loc în zilele 30 noiembrie şi 1 decembrie 2013 într-un spaţiu cu semnificaţie istorică, respectiv la sediul Uniunii Generale a Sindicatelor din România – UGSR din Bdul. Regina Elisabeta nr.45, clădire care a aparţinut Senatului României în perioada interbelică
Noua organizaţie cuprindea aproximativ 10 000 de membri din 36 de sindicate şi este afiliată internaţional la Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor şi Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor.
Delegaţii prezenţi la Congresul de constituire au votat mai multe rezoluţii prin care cer Puterii să modifice strategia anticulturală promovată de Ministerul Culturii împotriva acestui important sector al economiei naţionale, depolitizareainstituţiilor publice de radio şi televiziune precum şi modificarea, în regim de urgenţă, a legislaţiei muncii:
4. Reinstauraţi legalitatea în Radioul Public! (semnare Protocol unificare FAIR – MediaSind
decembrie 2013)
Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind îşi propune să relanseze dialogul social cu angajatorii din domeniu, inclusiv cu reprezentanţii Ministerului Culturii, precum şi să negocieze un nou Contract Colectiv de Muncă la nivel de sector.
În prezent conducerea este asigurată de următoarele persoane: Leonard Pădureţ, Preşedinte,
Cristi Godinac, Preşedinte Executiv,
Adrian Ionescu, Vicepresedinte,
Janina Tudor ,Vicepreşedinte,
Sorin Torică, Vicepreședinte
Gabriel Năstase, Secretar general
Salvaţi artiştii şi instituţiile de cultură de Strategia Ministerului Culturii !
Delegaţii prezenţi la Congresul FAIR- MediaSind solicită Ministerului Culturii :
Demararea unei reale consultări privind “STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII ȘI PATRIMONIULUI NAȚIONAL PENTRU PERIOADA 2014-2020”, cu partenerii sociali reprezentativi conform Legii nr. 62/2011. Modificarea şi completarea actualului document intitulat „STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII ȘI PATRIMONIULUI NAȚIONAL PENTRU PERIOADA 2014-2020” în spiritul legislaţiei din România şi Uniunea Europeană, după cum urmează:
Îndreptarea gravei erori menţionate în Strategie referitoare la activitatea şi acţiunile sindicatelor şi recunoaşterea organizaţiilor sindicale reprezentative ale artiştilor conform realităţii şi hotărârii Tribunalului Bucureşti;
Renunţarea la concesionarea, externalizarea şi privatizarea unor servicii din instituţiile de cultură. Concesionarea cinematografelor şi a caselor de cultură a sindicatelor a avut un efect de suprimare a activităţii culturale desfăşurate în aceste instituţii.
Anularea prevederilor din strategie cu privire la suprimarea contractele individuale de muncă pe durată nedeterminată, pentru salariaţii din instituţiile de spectacol.
Legislaţia din România (Codul Muncii) şi din Uniunea Europeană (Directiva 1999/70) instituie regula generală a contractelor individuale de muncă pe durată nedeterminată. O eliminare a acestor contracte pentru salariaţii din instituţiile de spectacol constituie un abuz şi o discriminare evidentă.
Rezoluţie a Congresului de constituire a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind, Bucureşti, 30 noiembrie 2013.
Depolitizaţi Radioul şi Televiziunea Naţionale!
Delegaţii prezenţi la Congresul de constituire a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind solicită Parlamentului să modifice, în regim de urgenţă, Legea nr. 41/1994 de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune în sensul depolitizăriiconducerilor acestor instituţii publice de presă.
Congresul FAIR- MediaSind se solidarizează cu angajaţii din Societatea Română de Televiziune – SRTV şi cu sindicatele afiliate din acest serviciu public, cu demersurile acestora demarate în justiţie împotriva măsurilor de concediere colectivă. Congresul consideră că solicitările acestora sunt legitime şi respectă legislaţia internă şi internaţională.
De asemenea, FAIR-MediaSind cere Parlamentului României să pună capăt abuzurilor conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva propriilor salariaţi prin demiterea Consiliului de Administraţie şi numirea unei conduceri profesioniste şi apolitice.
Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind susţine că nu salariaţii sunt de vină pentru haosul produs de managementul dezastruos din ultimii ani, constatat şi de rapoartele succesive ale Curţii de Conturi şi asumate de Comisiile de specialitate, ci întreaga clasa politică.
Lipsa unor criterii profesionale clare pentru desemnarea candidaţilor pentru conducerea instituţiilor de presă, precum şi lipsa unui mecanism eficient de finanţare a acestora, au transformat aceste instituţii publice fundamentale pentru statul de drept, în simple anexe ale partidelor politice.
Rezoluţie a Congresului de constituire a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind: Bucureşti, 30 noiembrie 2013.
Petiţia depusă la Parlamentul European împotriva vulnerabilităţii presei din strategia CSAT
|