Despre noi

    Cerere legitimatie IFJ.doc 

Legitimaţia FIJ adevereşte faptul că posesorul acesteia este jurnalist profesionist, fiind recunoscută de UNESCO (ceea ce asigură gratuitate la intrarea în muzee), de către ONU, Consiliul Europei, Parlamentul European, Comisia Europeană şi alte instituţii internaţionale.

Marca SRJ MediaSind este  înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

ISTORIC

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a fost înfiinţat în data de 12.04.2001, prin Sentinţa Civilă nr.2782/2001 a Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti, fiind înregistrat sub denumirea de Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti – SJP.

În câţiva ani, într-o perioadă în care cuvântul sindicat în presă era un termen care atrăgea mânia mogulilor, SJP devine o voce care se impune în lupta pentru drepturile jurnalistilor, atragând de partea sa mulţi membri, atât din instituţiile publice de presă dar şi din cele private.

Încă de la înfiinţare, organizaţia jurnaliştilor şi-a propus să negocieze şi să încheie primul contract colectiv de muncă din mass-media, document care să reglementeze drepturile lucrătorilor din acest important domeniu pentru societatea românească.

Un an mai târziu, 2002, Sindicatul Jurnaliștilor Profesioniști și Sindicatul Lucrătorilor din Edituri şi Tipografii – SLET, au reuşit să fondeze Federaţia Sindicatelor Jurnaliştilor şi Tipografilor din România, orgaaizaţie reprezentativă la nivel de ramură mass-media.

În data de 27 august 2004, organizaţiile reprezentative din ramura mass-media de la acea dată – Federaţia Sindicatelor Jurnaliştilor şi Tipografilor din România, Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune, Federaţia Sindicatelor Unite din Televiziunea Română şi Societatea Ziariştilor Români – au înfiinţat Uniunea Sindicală MediaSind care, ulterior, a devenit Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind.

FRJ MediaSind a  semnat pentru prima dată în istoria presei din România, într-un context nu foarte favorabil unor asemenea acţiuni,  Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass – Media, alături de Patronatul Presei din România – ROMEDIA şi Uniunea Naţională a Patronatului Român – UNPR.

Fiind membră cu drepturi depline a Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ) şi a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (FEJ), FRJ MediaSind a întocmit în decursul anilor, diverse rapoarte privind starea presei din România. Concluziile acestora sunt prezentate, în raportul global al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, instituţiilor Uniunii Europene, fiind, la rândul lor, materiale de informare şi evaluare pentru forurile europene, privind stadiul de democratizare a presei din România, gradul de respectare a libertăţii de exprimare şi toate celelalte aspecte legate de mass-media.

MediaSind a dezvoltat, în cadrul  Comitetului Sectorial Mass-Media,  standarde ocupaţionale şi calificări aferente pentru mai multe ocupaţii din domeniul mass-media.MediaSind a desfașurat, în mod constant, activităţi menite să ridice standardul profesional al breslei jurnaliştilor din România. Putem menţiona, printre acestea, Cursul pentru Jurnalism de Investigaţie, organizat în parteneriat cu Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) şi Oficiul European de Luptă Anti Fraudă (OLAF), precum şi proiectul RESTART realizat împreună cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi Universitatea Danubius din Galaţi.

MediaSind este unul dintre iniţiatorii Codului Deontologic Unic al Jurnalistului ataşat Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media, document care include și clauza de conştiinţă.

În data de 1 decembrie 2013, FRJ MediaSind împreună cu Federaţia Artiştilor Interpreţi din România au fondat Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, ca organizaţie reprezentativă pentru sectorul Cultură şi Mass-Media.

În data de 1 decembrie 2015 a fost definitivat procesul de unificare a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind, Biroul Executiv constatând că s-au parcurs toate etapele juridice, în paralel cu obţinerea reprezentativităţii la nivel de sector. În aceste condiții FRJ MediaSind a fost dizolvată ca organizaţie federativă, Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti a devenit Sindicatul Jurnaliştilor MediaSind, conform Sentinţei Civile nr. 10370 din 9 decembrie 2015.

În data de 5 februarie 2016, Sindicatul Jurnaliştilor MediaSind şi-a modificat denumirea în Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind – SRJ MediaSind.

În calitate de continuator al tradiţiilor şi valorilor vechilor organizaţii ale jurnaliştilor – Federaţia Sindicatelor Jurnaliştilor şi Tipografilor, Uniunea Sindicală MediaSind şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind – Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind îşi propune să devină cea mai puternică organizaţie din mass-media, având filiale în majoritatea instituţiilor de media publice şi private. De asemenea, SRJ MediaSind are structuri teritoriale în principalele  reşedinţe de judeţ şi este afiliată prin FAIR-MediaSind la Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor.

 

 

CONDUCERE

 

BIROUL EXECUTIV NAȚIONAL:

 Cristinel Godinac – Preşedinte

 Janina Tudor  – Vicepreşedinte domeniul Radio

 Sorin Torică – Vicepreședinte domeniul TV

 Dumitru Mangu – Vicepreşedinte domeniul edituri, tipografie si difuzare

 Liviu Grosu – Secretar General.

Noua conducere a fost aleasă în Adunarea Generală a SRJ MediaSind din data de 24 februarie 2023 și confirmată de instanță prin Hotărârea nr.2067/14.03.2023.

 

Filiala MediaSind AGERPRES:

Mihai Simionescu – Vicepresedinte, Lider Grupă sindicală Redacţia Ştiri Interne.

Dana Lepădatu – Vicepresedinte,  Lider Grupă Sindicală Structuri teritoriale.

Alexandru Tudor – Vicepresedinte, Lider Grupă Sindicală Foto

Ady Ivașcu – Vicepresedinte, Lider Grupă Sindicală ONLINE

Lavinia Călin – Vicepresedinte, Lider Grupă Sindicală Monitorizare

Mariana Zbora –Vicepresedinte, Lider Grupă Sindicală Documentare-

Arhivă

Oana Tilică –Vicepresedinte, Lider Grupă Sindicală Redacţia  Economic

Alexandra Ștefan- Vicepreședinte, lider Grupă sindicală Comunicare, Branding și Relații Internaționale

Adriana Matcovschi, Vicepreședinte, Lider Grupă sindicală Externe

Gabriela Dumitru –Vicepresedinte,  Lider Grupă Sindicală Marketing

Alina Mateiu, Secretar Executiv.

Noua conducere a fost aleasă de Adunarea Generală a MediaSind AGERPRES din data de 12 martie 2025.  

 

Filiala MediaSind TVR:

 Sorin Torică, președinte filiala MediaSind TVR,

MediaSind TVR București – sediu central:

Loara Ștefănescu,  Viorel Alexandru Popescu, Gabriel Sârmei, Claudiu Ilie, Adrian Cosma,   Cristea Ionescu, Marius  Lică, Răzvan Manea, Mihai Dionisie, Dragoș Bogdan, Răzvan Ion Niculae, Ion Nițu – Vicepreședinți

Paul Cișmigiu – Secretar general

Suzana Gheorghe, Traian Mărmureanu  și Bogdan Ștefan – Secretari executivi

MediaSind TVR Craiova: Cristian Nicolae, președinte, Eugen Ianoș și Cristian Roșu, Vicepreședinți

MediaSind TVR Timișoara: Cristian Ilea, președinte, Spasimir Stancovici Vicepreședinte

MediaSind TVR Tg. Mureș: Veronica Sala, președinte, Laszlo Kentelki, vicepreședinte

MediaSind TVR Cluj: Emilia Raisa Avram, președinte,  Luminița Cotuțiu, vicepreședinte, Cosmin Ferenț, secretar

MediaSind TVR Iași:  Maria Florea, președinte, Adrian Vulpe, vicepreședinte

Noua conducere a fost aleasă de Adunarea Generală a MediaSind TVR din data de 13 martie 2025.

 

Filiala MediaSind – Radio România:

Janina Tudor, Preşedinte,

Cristian Neţoiu,  Prim-vicepreşedinte, coordonator pentru studiourile teritoriale,

Daniel Mihai Tudorache, Vicepreşedinte,

Sorin Răducanu,  președinte Filială MediaSind  Radio Craiova,

Ion Poenaru, președinte Filială MediaSind Radio Iași,

Mihai Miclăuș – președinte Filială MediaSind Radio Cluj

Dumitru Popescu, Secretar General.

Noua conducere a fost aleasă în Adunarea Generală a MediaSind Radio România din 14.03.2025.

Filiala MediaSind Freelanceri:

Lucian Nicolae – Presedinte

Filiala MediaSind Maramureș

Ana Maria Avram – Președinte

Adrian Rusu – Vicepreședinte

Leontin Cupăr – Secretar executiv

Noua conducere a fost aleasă în Adunarea Generală a Filialei MediaSind Maramureș din data de 12.03.2025.

O ALIANŢĂ ISTORICĂ PENTRU ANGAJAŢII DIN CULTURĂ ŞI MASS-MEDIA

 Federaţia Artiştilor Interpreţi din România – FAIR şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind şi-au unit forţele pentru a înfiinţa cea mai mare organizaţie din sectorul Cultură şi Mass-Media. Evenimentul a avut loc în zilele 30 noiembrie şi 1 decembrie 2013 într-un spaţiu cu semnificaţie istorică, respectiv la sediul Uniunii Generale a Sindicatelor din România – UGSR din Bdul. Regina Elisabeta nr.45, clădire care a aparţinut Senatului României în perioada interbelică 
 
Noua organizaţie cuprindea aproximativ 10 000 de membri din 36 de sindicate şi este afiliată  internaţional la Federaţia Internaţională a MuzicienilorFederaţia Internaţională a Actorilor şi Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor.
 
 
Delegaţii  prezenţi la Congresul de constituire au votat mai multe rezoluţii prin care cer Puterii să modifice strategia anticulturală promovată de Ministerul Culturii împotriva acestui important sector al economiei naţionale, depolitizareainstituţiilor publice de radio şi televiziune precum şi modificarea, în regim de urgenţă, a legislaţiei muncii: 
 
 
 
4. Reinstauraţi legalitatea în Radioul Public!                                       (semnare Protocol unificare FAIR – MediaSind
                                                                                                                   decembrie 2013)  
 
Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind îşi propune să relanseze dialogul social cu angajatorii din domeniu, inclusiv cu reprezentanţii Ministerului Culturii, precum şi să negocieze un nou Contract Colectiv de Muncă la nivel de sector.
                                                                                                 
             
 

 În prezent  conducerea este asigurată de următoarele persoane:

Leonard Pădureţ, Preşedinte,
 
 Cristi Godinac, Preşedinte Executiv,
 
 Adrian Ionescu, Vicepresedinte,
 
 Janina Tudor ,Vicepreşedinte,
 
Sorin Torică, Vicepreședinte
 
Gabriel Năstase, Secretar general
 
 
Salvaţi artiştii şi instituţiile de cultură de Strategia Ministerului Culturii !
 
 
 Delegaţii prezenţi la Congresul FAIR- MediaSind solicită Ministerului Culturii :
 
 

Demararea unei reale consultări privind “STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII ȘI PATRIMONIULUI NAȚIONAL PENTRU PERIOADA 2014-2020”, cu partenerii sociali reprezentativi conform Legii nr. 62/2011.

 
Modificarea şi completarea actualului document intitulat „STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII ȘI PATRIMONIULUI NAȚIONAL PENTRU PERIOADA 2014-2020” în spiritul legislaţiei din România şi Uniunea Europeană, după cum urmează:
 
Îndreptarea gravei erori menţionate în Strategie referitoare la activitatea şi acţiunile sindicatelor şi recunoaşterea organizaţiilor sindicale reprezentative ale artiştilor conform realităţii şi hotărârii Tribunalului Bucureşti;
 
Renunţarea la concesionarea, externalizarea şi privatizarea unor servicii din instituţiile de cultură. Concesionarea cinematografelor şi a caselor de cultură a sindicatelor a avut un efect de suprimare a activităţii culturale desfăşurate în aceste instituţii.
 
Anularea prevederilor din strategie cu privire la suprimarea contractele individuale de muncă pe durată nedeterminată, pentru salariaţii din instituţiile de spectacol.
 
Legislaţia din România (Codul Muncii) şi din Uniunea Europeană (Directiva 1999/70) instituie regula generală a contractelor individuale de muncă pe durată nedeterminată. O eliminare a acestor contracte pentru salariaţii din instituţiile de spectacol constituie un abuz şi o discriminare evidentă.
 
Rezoluţie a Congresului  de constituire a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind, Bucureşti, 30 noiembrie 2013.
 
 
Depolitizaţi Radioul şi Televiziunea Naţionale!
 
 
Delegaţii prezenţi la Congresul de constituire a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind solicită Parlamentului să modifice, în regim de urgenţă, Legea nr. 41/1994 de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Televiziune şi  Societăţii Române de Radiodifuziune în sensul depolitizăriiconducerilor acestor instituţii publice de presă.  
 
Congresul FAIR- MediaSind se solidarizează cu angajaţii din Societatea Română de Televiziune – SRTV şi cu sindicatele afiliate din acest serviciu public, cu demersurile acestora demarate  în justiţie împotriva măsurilor de concediere colectivă. Congresul consideră că solicitările acestora sunt legitime şi respectă legislaţia internă şi internaţională. 
 
De asemenea, FAIR-MediaSind cere Parlamentului României să pună capăt abuzurilor conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva propriilor salariaţi prin demiterea Consiliului de Administraţie şi numirea unei conduceri profesioniste şi apolitice.
 
Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind susţine că nu salariaţii sunt de vină pentru haosul produs de managementul dezastruos din ultimii ani, constatat şi de rapoartele succesive ale Curţii de Conturi şi asumate de Comisiile de specialitate, ci întreaga clasa politică.
 
 Lipsa unor criterii profesionale clare pentru desemnarea candidaţilor pentru conducerea instituţiilor de presă, precum şi  lipsa unui mecanism eficient de finanţare a acestora, au transformat aceste instituţii publice fundamentale pentru statul de drept, în simple anexe ale partidelor politice.
 
 
Rezoluţie a  Congresului  de constituire a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind: Bucureşti, 30 noiembrie 2013.

Jim Boumelha – membru în Consiliul de Onoare al FRJ MediaSind

Preşedintele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Jim Boumelha, a participat vineri, 26 aprilie 2013,  la dezbaterea “Presa în criză. Modele de business în instituţiile media” organizată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind. Acesta a discutat despre influenţa crizei economice asupra existenţei şi evoluţiei mass-media, de susţinerea financiară a instituţiilor de presă şi modificările ce se impun a fi făcute în legislaţie în cazul instituţiilor publice media. Referitor la  criza din  mass-media, preşedintele FIJ a susţinut că a fost accelerată de criza economică şi că a apărut cu mult timp înaintea acesteia.  Jurnalismul digital face ca ziarele şi televiziunile să înceapă să dispară. 
Accesul la internet este gratuit şi facil. Revoluţia internetului a ajutat, practic, la declinul presei tradiţionale. Jurnalismul, în lume, trebuie reinventat “, a adăugat Jim Boumelha. Preşedintele FIJ a subliniat că Guvernul are datoria să sprijine jurnalismul. El a arătat că există şanse foarte mari de reuşită pentru jurnalismul care se practică în 
România.
“Observăm cum ziare care luptă să supravieţuiască au îmbrăţişat varianta digitală. Am observat entuziasmul şi oameni care doresc să investească în viitorul presei din România”, a spus Jim Boumelha.

 

După dezbatere, Jim Boumelha a avut o întâlnire comună cu conducerile FRJ MediaSind şi ale Uniunii Generale a 

Sindicatelor din România unde s-a discutat despre impactul dezastruos asupra angajatului generat de actuala legislaţie a muncii. Liderii sindicali au arătat cum în România a fost desfiinţat până şi dreptul la grevă, susţinând că organizaţiile sindicale nu mai pot să-şi apere membrii  nici măcar în faţa instanţelor de judecată. Acesta a promis că va acorda tot spijinul său pentru rezolvarea problemelor ridicate în faţa Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor, Parlamentului European.

 Având în vedere sprijinul constant pe care Jim Boumelha l-a acordat jurnaliştilor români, Comitetul Executiv al organizaţiei i-a acordat titlul de Membru al Consiliului de Onoare al FRJ MediaSind.

FotoFRJ MediaSind si ANP AGERPRES

Petiţia depusă la Parlamentul European împotriva vulnerabilităţii presei din strategia CSAT

 

Comisiei de Petiţii a Parlamentului European,

Doamnei Erminia Mazzoni, Preşedinte al Comisiei de Petiţii.

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România CSDR şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind vă aduc la cunoştinţă textul acestei petiţii, care se referă la un atac fără precedent la adresa libertăţii de exprimare şi informare, petrecut în România, ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO.
În data de 23 iunie 2010, Consiliul Superior de Apărare a Ţării (CSAT) a analizat şi a aprobat Strategia Naţională de Apărare (SNAp), document redactat la iniţiativa Preşedintelui României, Traian Băsescu, în prezenţa celor mai importanţi membri ai Guvernului şi a şefilor principalelor servicii secrete. 
În acest document sunt enumerate provocările la adresa securităţii naţionale a României, iar la articolul 6.2 Vulnerabilităţi, paragraful 10, se precizează:

„Fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţiile statului reprezintă o (…) vulnerabilitate a statului român.”

Includerea unei astfel de aserţiuni în documentele oficiale ale CSAT reprezintă o încercare de răsturnare a sistemului democratic din România, fapt fără precedent în istoria recentă a ţării noastre.

În contrast cu oricare alt document similar, aprobat în oricare alt stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, precum şi documentele adoptate anterior în România după anul 1990, Strategia Naţională de Apărare din 23 iunie 2010 menţionează explicit ca vulnerabilităţi acţiunile mass-media.

Deşi specific în formulare atunci când vine vorba despre presă şi ameninţarea pe care aceasta o poartă, documentul nu defineşte conceptul de securitate naţională. Cu toate acestea textul se defineşte ca fiind:

„(…) un instrument de lucru prin intermediul căruia, plecând de la nevoia apărării ţării, a intereselor, valorilor şi obiectivelor naţionale de securitate, se gestionează riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile.”

În acest raţionament:

„Succesul apărării duce la obţinerea securităţii, o stare care, în condiţia sa ideală, ar fi caracterizată prin absenţa riscurilor şi a ameninţărilor.”

Pe cale de consecinţă, strategia naţională deschide posibilitatea nu doar a îngrădirii libertăţii de informare şi exprimare dar şi a eliminării premeditate prin mijloace încadrate „legal”,  a jurnaliştilor care îşi permit ca, în timpul exercitării profesiei lor, să critice o autoritate publică care acţionează abuziv sau care nu are competenţă.

Mai mult decât atât, dat fiind faptul că documentul schiţează, legitimează şi oferă cadrul pentru posibila acţiune a serviciilor secrete şi a instituţiilor de forţă din România, se elimină restricţiile punerii în practică efectivă a acestei strategii pentru a elimina presupusele vulnerabilităţi.

În baza acestui raţionament, specific regimurilor dictatoriale, jurnaliştii care au dezvăluit afacerea Watergate sau alţii care au acţionat similar ar fi trebuit să fie trataţi conform strategiei domnului Traian Băsescu, cu toată forţa organelor represive, astfel încât să se elimine vulnerabilităţile la adresa siguranţei naţionale.

Dincolo de dimensiunea politică şocantă, documentul menţionat reprezintă în opinia noastră încălcarea explicită de către un stat membru al Uniunii Europene a unor norme juridice fundamentale, după cum urmează:

Articolul 11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene:

1. „Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a transmite informaţii sau idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere.
2.Libertatea şi pluralismul mijloacelor de informare în masă sunt respectate.”

Articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului:

I)      „Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a comunica informaţii sau idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere. Prezentul articol nu împiedică statele să supună societăţile de radiodifuziune, de cinematografie sau de televiziune unui regim de autorizare.

II)    Exercitarea acestor libertăţi ce comportă îndatoriri şi responsabilităţi poate fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare, într-o societate democratică, pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii sau a moralei, protecţia reputaţiei sau a drepturilor altora, pentru a împiedica divulgarea de informaţii confidenţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti.”

Astfel, în conformitate cu articolul 52 alin 3 din Cartă, acest drept are acelaşi înţeles şi acelaşi domeniu de aplicare ca şi cel garantat prin CEDO. Restrângerile care pot fi aduse acestui drept nu le pot depăşi, prin urmare, pe cele stabilite la articolul 10 alineatul 2.

Pe cale de consecinţă:

„Începând cu hotărârea Handyside (7 decembrie 1976, /49), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recunoscut că libertatea de exprimare consacrată prin articolul 10 al CEDO este unul din drepturile fundamentale într-o societate democratică bazată pe pluralism, toleranţă şi spirit de deschidere. Astfel, Curtea a afirmat că libertatea de exprimare nu priveşte numai informaţiile şi ideile primite în mod favorabil sau considerate ca inofensive ori indiferente, dar şi pe cele care scandalizează, şochează sau neliniştesc statul ori o parte oarecare a populaţiei.” 

Articolul 6. din Versiunea consolidată a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene

„1) Uniunea recunoaşte drepturile libertăţile şi principiile prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene din 7 decembrie 2000, astfel cum a fost adoptată la 12 decembrie 2007, la Strasbourg, care are aceeaşi valoare juridică cu cea a tratatelor.
Dispoziţiile cuprinse în Cartă nu extind în nici un fel competenţele Uniunii astfel cum sunt definite în tratate.

Drepturile, libertăţile şi principiile prevăzute în Cartă se interpretează în conformitate cu dispoziţiile generale din titlul VII al Cartei privind interpretarea şi punerea sa în aplicare şi cu luarea în considerare în mod corespunzător a explicaţiilor menţionate în Cartă, care prevăd izvoarele acestor dispoziţii.

2) Uniunea aderă la Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a  libertăţilor fundamentale. Competenţele Uniunii, astfel cum sunt definite în tratate, nu sunt modificate de această aderare.

3) Drepturile fundamentale, astfel cum sunt garantate prin convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi astfel cum rezultă din tradiţiile constituţionale comune ale statelor membre, constituie principii generale ale dreptului Uniunii.”

În mod firesc, petiţionarii se adresează Parlamentului European şi Comisiei Europene cu solicitarea explicită de a cere retragerea de îndată a prevederilor articolului 6.2 Vulnerabilităţi, paragraful 10, iar în cazul unui refuz, declanşarea procedurii de infringement pentru încălcarea normelor europene menţionate anterior.

Dorim să precizăm că acest document, odată adoptat de Parlamentul României, va fi urmat de elaborarea unor acte normative în vederea implementării Strategiei Naţionale de Apărare.
Credem că, dincolo de afilierea dumneavoastră politică, dincolo de convingerile dumneavoastră, avem de-a face în cazul mai sus menţionat cu un atac explicit şi inacceptabil la adresa uneia dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene şi credem că acest fapt nu poate fi nici tolerat şi nici acceptat pentru că,

„Libertatea noastră depinde de libertatea presei iar acest lucru nu poate fi limitat sau pierdut.” – Thomas Jefferson

De asemenea, dorim să vă aducem la cunoştinţă că acest atac împotriva libertăţii presei nu este singular. Impozitarea excesivă a industriei de media, adoptarea unor acte normative privind regimul fiscal al drepturilor de autor ceea ce a creat un adevărat haos fiscal în  domeniul presei şi nu numai, refuzul clasei politice de a depolitiza institutuţiile publice de radio şi televiziune, desele atacuri împotriva jurnaliştilor declanşate de reprezentanţi ai clasei politice, nu fac decât să submineze dreptul cetăţeanului de a fi corect informat.

Alăturat vă transmitem şi reacţiile principalelor organizaţii ale jurnaliştilor români precum şi cele ale colegilor din Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, organizaţie la care suntem afiliaţi cu drepturi depline.

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind,
Preşedinte, Cristi Godinac