Federația Europeană a Jurnaliștilor cere implicarea autorităților române în conflictul de la TVR!
Președintele Federației Europene a Jurnaliștilor, Mogens Blicher Bjerregård, a trimis ieri, 12 martie 2019, o scrisoare Președintelui României, președinților Camerei Deputaților și Senatului, precum și președinților Comisiilor de Cultură și Media din Parlamentul României, în care cere intervenția autorităților române în conflictul declanșat în Societatea Română de Televiziune din cauza abuzurilor patronate de către președintele director general, Doina Gradea.
Vă prezentăm textul scrisorii.
Departament Comunicare FAIR-MediaSind
Către:
Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis
Biroul de Presă al Preşedinţiei
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Nicolae Dragnea
Guvernul României, Prim-Ministrul Viorica Dăncilă
Comisia pentru Cultură şi Media din Senatul României, Preşedinte Radu Cosmin Preda
Comisia pentru Cultură, Arte și Mijloace de Informare în masă din Camera Deputaților, Preşedinte Gigel Sorinel Știrbu
Bruxelles, 12 martie 2019
Stimate Domnule Presedinte,
Vă scriu în numele Federatiei Europene a Jurnalistilor (EFJ), cea mai mare organizatie a jurnalistilor, reprezentând aproximativ 320 000 de jurnalisti din 44 de tari, in legatura cu problemele recente din Societatea Romana de Televiziune, dintre Mediasind TVR si Serviciul Public de Televiziune TVR. Suntem foarte ingrijorati de atitudinea aparent neprofesionista a conducerii SRTV si a Directorului General Doina Gradea, care refuza să colaboreze cu reprezentantii nostri afiliati din Romania.
Dorim să vă reamintim, cu respect, că, în conformitate cu standardele UE și OIM, toate sindicatele si toti angajatorii, care sunt constituiti conform legii, trebuie respectati ca parteneri sociali.
Am fost informati ca doamna Gradea ignora Contractul Colectiv de Munca din Televiziunea Nationala, pe care l-a semnat si care prevede la art. 166 urmatoarele:
1) Angajatorul se obligă sa adopte o pozitie neutra si impartiala in relatia cu toti salariatii societatii si cu toate sindicatele din unitate, cooperind permanent cu acestia.
2) In relatia cu salariatii, angajatorul recunoaste dreptul acestora de a fi reprezentati de sindicatul ai carui membri sunt angajatii respectivi.
3) Este interzisa angajatorului orice forma de ingerinta in existenta si activitatea unui sindicat costituit legal, ca si tratamentul favorizant sau discriminatoriu fata de un sindicat sau fata de un salariat, ca urmare a apartenentei sau nonapartenentei sale la un anumit grup sindical.
Potrivit celui mai recent Monitor al pluralismului mass-media (2017) in România, realizat de Centrul pentru pluralismul si libertatea presei (vezi aici), “serviciul public de media (PSM) din România este intr-o stare proasta. Are cel mai ridicat indicator de risc, cel referitor la independenta politica (92%), dintre toti indicatorii editiei din acest an din Romania.
“2017 a fost un an destul de turbulent pentru serviciul public de media PSM, iar 2018 va inregistra noi schimbări si provocari.. Majoritatea preocupărilor au vizat câteva decizii si initiative legislative care reglementeaza finantarea serviciului public de media, numirea si demiterea conducerii sale. Asa cum s-a aratat (OpenPolitics 21 martie 2016), prevederile actuale permit demiterea arbitrară a directorilor si Consiliilor de Administratie ale Televiziunii Publice si Radioului Public. Demiterea este bazata numai pe respingerea raportului anual, pentru care nu sunt stabilite criterii si care nu necesita justificare. Această situatie a condus la schimbări frecvente ale managementului serviciului public de media, mandatul mediu al directorilor TVR fiind de jumatate din durata legala, ceea ce a impiedicat un management strategic, orientat spre performanta. Acest lucru s-a reflectat atît in problemele financiare ale TVR, cit si intr-un nivel editorial slabit si o audienta limitata. “
Reamintim ca Sindicatul Jurnalistilor din Romania MediaSind este membru fondator al Federatiei Cultura si Mass Media FAIR-MediaSind, singura organizatie sindicala reprezentativa pentru domeniul cultura si mass media conform Legii nr 62/2011 si sentintei Tribunalului Bucuresti. O Federatie autorizata sa negocieze si sa semenze acorduri colective de munca in toate institutiile din domeniu, inclusiv in Societatea Romana de Televiziune SRTV.
Partenerii nostri afiliati din Romania au semnalat faptul ca drepturile angajatilor din SRTV nu sunt respectate, conditiile de munca sunt inacceptabile (de exemplu: timp de citeva luni angajatii au fost obligati sa munceasca la temperaturi de 2-3 grade), iar solicitarile referitoare la situatia cheltuielilor din fonduri publice au ramas fara raspuns.
Referitor la Raportul Comisiei de Etica si Arbitraj din SRTV, mai multe asociatii profesionale de presa au cerut parlamentului demiterea Presedintelui-Director General Doina Gradea. Aceasta pozitie este sprijinita de MediaSind.
Am aprecia, Domnule Presedinte, daca ati acorda atentie problemelor din SRTV, intr-un mod transparent, implicând toate partile interesate, inclusiv Sindicatul Jurnalistilor din Romania MediaSind si filiala sa din SRTV, MediaSind TVR.
Multumesc foarte mult. Astept vesti de la dvs.
Cu stimă,
Mogens Blicher Bjerregård, EFJ President.