Federația FAIR-MediaSind prezintă sentința rușinoasă care blochează greva generală în Radio România
Deși opiniile pertinente ale asistentelor judiciare și ale avocatului FAIR-MediaSind au coincis, judecătoarea TMB a ignorat prevederile Legii 367/2022, confundând federația cu sindicatele afiliate
O altă eroare judiciară – deși excepția de neconstituționalitate a rămas în pronunțare, decizia lipsește din cuprinsul dispozitivului sentinței
FAIR-MediaSind va ataca hotărârea la Curtea de Apel București pentru ca angajații SRR să aibă dreptul constituțional la grevă
O pată neagră pe obrazul justiției române a fost pusă prin pronunțarea Hotărârii Tribunalului Municipiului București – TMB de a restricționa dreptul constituțional la grevă al angajaților din Societatea Română de Radiodifuziune.
Fără a lua în calcul argumentele legale aduse de către avocatul Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, precum și de asistentele judiciare din Completul de judecată din partea organizațiilor sindicale, dar și patronale, judecătoarea Tribunalului București a declarat ca nelegală declanșarea grevei generale care era preconizată pentru data de 5 noiembrie 2024.
În cererea depusă la TMB, conducerea SRR a susținut că Federația FAIR-MediaSind ar fi trebuit să obțină un prag de semnături care nu este prevăzut în Legea 367/2022 decât pentru sindicatele nereprezentative. Însă, în acest caz, după cum rezultă din toate procesele-verbale de negociere, Federația FAIR-MediaSind, organizație reprezentativă și negociatoare a CCM din Radio România, se încadrează în prevederile art. 147 alin 1), potrivit cărora 1) Hotărârea de a declara greva se ia de către organizațiile sindicale îndreptățite să negocieze contractul colectiv de muncă și care au declanșat conflictul colectiv de muncă.
Totodată, în acțiune, conducerea SRR face referire și la dezafilierea sindicatului său de casă de la Federație, susținând că aceasta ar fi afectat mandatul acordat organizației, lucru combătut în instanță deoarece există afiliate două organizații sindicale – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și Sindicatul Național din Cultură FAIR care au acordat mandat de negociere a CCM, precum și de declanșare a grevei. Or, în logica strâmbă a conducerii SRR, dacă o organizație din trei se retrage, atunci negocierile ar fi trebuit să se reia de la zero, lucru de neconceput în dialogul social dintr-o țară democratică.
A fost respinsă inexplicabil și excepția calității procesuale pasive a Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind și Sindicatului Național din Cultură FAIR, în condițiile în care toate negocierile Contractului Colectiv de Muncă din SRR, declanșarea și concilierea conflictului colectiv de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă București, precum și declararea grevei de avertisment și a grevei generale, au fost organizate de către Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, conform documentelor depuse la dosar.
La fel de grav însă este faptul că judecătoarea a ignorat excepția de neconstituționalitate depusă de organizație, cu toate că aceasta face referire în hotărâre la ea, în dispozitiv decizia lipsește cu desăvârșire!
Acest precedent periculos privind restricționarea dreptului la grevă atât pentru mișcarea sindicală din Societatea Română de Radiodifuziune, dar și pentru întreaga mișcare sindicală din România, va fi atacat la Curtea de Apel București, precum și în instanțele internaționale dacă va fi cazul. Este inadmisibil ca într-un stat membru al Uniunii Europene, dreptul la grevă să fie interzis pentru că o instanță refuză să încadreze corect calitatea de federație a unei organizații sindicale și să ignore atât apărările, dar și opiniile colegelor judecătoarei din completul de judecată.
Precizăm, totodată, că spre deosebire de alte cauze, stabilirea termenului de judecată s-a făcut la mai puțin de 48 de ore de la depunerea cererii, iar termenul de apărare dintre comunicarea citației și cel de judecată a fost de sub 24 de ore.
Cu toate aceste erori judiciare flagrante care nu fac cinste instanței de la TMB, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind își menține încrederea în Justiția română, sperând ca acțiunea care va fi depusă la Curtea de Apel București să fie soluționată cu aceeași celeritate cu care s-a judecat și fondul cauzei, pentru ca angajații Radio România să-și poată exercita dreptul constituțional la grevă.
De asemenea, Federația FAIR-MediaSind își rezervă dreptul de a organiza cu sindicatele afiliate și alte acțiuni de protest până la soluționarea conflictului colectiv de muncă prin încheierea unui CCM la standardele existente în instituțiile din mass-media, în special în cadrul Societății Române de Televiziune.
Vă prezentăm Hotărârea nr.6764/31.10.2024 a Tribunalului Municipiului București, precum și Opiniile separate ale asistenților judiciari:
Hotarare TMB declarare nelegala a grevei
Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
București, 7 noiembrie 2024