Administrația condusă de Răzvan Dincă uită că informațiile catalogate “tendențioase și denaturate“ au fost furnizate tocmai de Serviciul de Comunicare din SRR!
În urma comunicatului organizației noastre –MediaSind cere DNA și ANI să cerceteze contractele de asistență juridică încheiate de conducerea SRR împotriva angajaților din Radio România!, conducerea Societății Române de Radiodifuziune a reacționat, prompt, printr-un comunicat cu pretenție de drept la replică, publicat la comandă și pe site-urile instituției din București și din țară.
Reacția conducerii SRR asumată de Serviciul Comunicare și Relații Publice, susține că informațiile “tendențioase“ prezentate de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind privind sumele contractate pentru asistență juridică “sunt denaturate, fie prin inserarea greșită și cu rea-voință a sumelor menționate, fie prin alte afirmații care nu constituie în niciun fel abatere de la legalitatea acțiunilor SRR. Societatea Română de Radiodifuziune NU se îndreaptă împotriva salariaților și sindicatelor ci își exercită dreptul constituțional la apărare în litigiile introduse de aceștia “– se arată în document. (amănunte aici: http://www.srr.ro/pozitia_srr_cu_privire_la_afirmatiile_tendentioase_aparute_in_spatiul_public-16876 )
Reacția conducerii SRR este pe cât de penibilă, pe atât de jalnică, întrucât autorii reali ai comunicatului de presă uită sau ignoră faptul că toate informațiile privind sumele din comunicatul MediaSind destinate cu dedicație avocaților și plății personalului Serviciului Juridic din SRR, au fost transmise tocmai de către cei care acum susțin public că sunt false!
Conform adresei nr. 65/10.05.2023 (foto) semnată de același Serviciu de Comunicare și Relații Publice, administrația condusă de președintele-director general Răzvan Dincă ne prezintă răspunsurile la cererea adresată de MediaSind în baza Legii nr.544/2001 privind cheltuielile făcute cu casele de avocatură, în special cu avocatul Gabriel Uluitu, un colaborator în mai multe proiecte al șefului Resurselor Umane din SRR, Eduard Nicolau, inclusiv în evaluarea și notarea susținerii lucrării de doctorat a acestuia.
Așa cum se observă în documentul transmis chiar de instituție, SRR a încheiat cu cabinetul de avocatură ULUITU Gabriel Aurelian, următoarele contracte de asistență și reprezentare în fața instanțelor, în litigii privind conflicte de muncă:
13 contracte cu un onorariu de 2618 lei/contract (cu TVA inclus) – în total 34.034 lei
13 contracte cu onorariu de 1785 lei/ contract (cu TVA inclus) – în total – 23.205 lei
1 contract cu onorariu de 8771,67 lei (cu TVA inclus)
1 contract cu onorariu de 8792,02 lei (cu TVA inclus)
Adunând aceste sume se obține un total de 74.802,69 lei, adică 15.142 euro la cursul BNR din 16.05.2023 (4,94 lei/euro). Informația publicată de MediaSind privind sumele contractate de avocatul Uluitu a fost “aproximativ 15.000 euro. “
Referitor la sumele achitate de SRR pentru cei 11 angajați ai Serviciului Juridic, administrația ne-a comunicat suma de 784.232,51 lei, adică 158.751 euro la același curs BNR (4,94lei/euro). Informația publicată de MediaSind privind plata pentru susținerea compartimentului juridic a fost “peste 150.000 de euro. “
Este evident acum cine dezinformează și cine transmite publicului informații denaturate sau tendențioase! Așa cum se observă din adresa SRR, cei care dezinformează opinia publică sunt chiar autorii reali ai comunicatului conducerii Radioului Public care, disperați că MediaSind a sesizat deja instituțiile abilitate, încearcă acum să manipuleze opinia publică.
Comunicatul conducerii Radioului Public este cu atât mai jenant cu cât susține că acțiunile în justiție au fost introduse doar de către sindicate și salariați, nu și de către administrație, motiv pentru care aceasta ar avea dreptul la apărare prin avocați, nu doar prin cei 11 juriști angajați în instituție! Dar și această informație este falsă, întrucât conducerea SRR a introdus mai multe acțiuni împotriva colegilor de la MediaSind Radio România Craiova și împotriva SRJ MediaSind, în care solicita instanței să nu li se mai recunoască angajaților SRR, membri ai MediaSind, drepturile câștigate, unele chiar prin sentințe definitive!
Din fericire, instanța le-a respins acțiunile abuzive, obligând SRR la plata cheltuielilor de judecată! După cum se observă pe portalul TMB, Radioul Public are calitatea de reclamant, iar SRJ MediaSind și Filiala MediaSind Radio România au calitatea de pârâți! (amănunte aici: https://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000969102&id_inst=3 )
În ceea ce privește aplicabilitatea prevederilor OUG nr. 26/2012 care interzic instituțiilor publice să angajeze servicii juridice dacă au în componență compartimente juridice, logica și argumentele conducerii SRR sunt în contradicție cu numeroasele controale ale Curții de Conturi și ale instanțelor care au susținut calitatea SRR de instituție plătită din bani publici. Din nefericire, aceleași argumente nu mai sunt aplicabile atunci când conducerea Radioului Public refuză să plătească angajaților indexarea salariilor cu rata inflației, primele de Crăciun și de Paște, orele suplimentare sau celelalte drepturi din CCM, susținând că acestea sunt suspendate de legislația aplicabilă instituțiilor publice!
În concluzie, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu membrii filialei MediaSind Radio România vor continua acțiunile de demascare a abuzurilor și vor prezenta în continuare opiniei publice și instituțiilor abilitate modul în care actuala camarilă numită politic în fruntea SRR înțelege să risipească banii publici, în timp ce salariații din Radioul Public reușesc cu greu să supraviețuiască inflației galopante și creșterii prețurilor,
Departament Comunicare SRJ MediaSind
București, 17 mai 2023