Unificarea sindicatelor din TVR prinde contur în ţară!
Informare de presă:
Unificarea sindicatelor din TVR prinde contur în ţară!
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune, MediaSind TVR, susţinuţi de Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, şi-au continuat demersurile de unificare a structurilor sindicale din cea mai mare instituţie de presă a statului, TVR.
După ce în data de 7 martie a.c. delegaţia MediaSind TVR s-a întâlnit cu colegii din Televiziunea Craiova (amănunte aici), iar în data de 15 martie a.c. la Televiziunea TVR Timișoara, ieri, 21 martie şi astăzi, 22 martie a.c., preşedintele Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind, Leonard Pădureţ, preşedintele Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind, Cristi Godinac şi preşedintele filialei MediaSind TVR, Sorin Torică, s-au deplasat la Studiourile teritoriale ale TVR din Cluj şi Tg. Mureş. Delegaţia a fost însoţită de membrul în Consiliul de Administraţie al SRTV, Monica Ghiurco, singurul reprezentant al salariaţilor din CA care, în repetate rânduri, a semnalat abuzurile împotriva angajaţilor din această instituţie.
În aceste întâlniri, liderii sindicali şi reprezentantul salariaţilor le-au prezentat colegilor situaţia grea în care se află în prezent instituţia din cauza unui management defectuos cu grave consecinţe asupra situaţiei salariaţilor, atât în ceea ce priveşte situaţia financiară, dar mai ales în cazul condiţiilor de muncă. În acest sens, s-au adus în discuţie demersurile făcute de MediaSind TVR, inclusiv în justiţie, pentru ca drepturile angajaţilor să fie respectate.
Lipsa determinărilor de noxe în aceşti ultimi 12 de ani a afectat dramatic sănătatea salariaţilor, mulţi dintre ei îmbolnăvindu-se de boli incurabile, iar alţii chiar au decedat. Pentru a nu investi în retehnologizare şi pentru a nu plăti angajaţilor sporul de 15% pentru condiţiile vătămătoare de lucru, conducerea SRTV îşi obligă angajaţii să lucreze în condiţii inumane, cu grave consecinţe asupra sănătăţii lor. Aceasta a fost una dintre concluziile întâlnirilor, iar o altă problemă discutată a fost cea a diminuărilor drepturilor pe care salariaţii TVR le-au avut de-a lungul timpului prin Contractul Colectiv de Muncă. (amănunte aici)
Trădarea unor lideri ai sindicatului asa-zis reprezentativ în schimbul unor funcţii, salarii mărite şi angajări de rude, a făcut ca peste 700 de angajaţi să fie concediaţi abuziv în 2013, iar drepturile din CCM au fost diminuate dramatic. Este vorba de majorarea salarială cu 40% a salariului minim pe instituţie, salariile compensatorii în caz de concedieri, drepturile prevăzute în HG 714/2018 privind deplasările, precum şi multe alte drepturi. În acest ultim caz, SRJ MediaSind a acţionat deja în instanţă conducerile SRTV şi ale Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor Tv – SPUSTv. (amănunte aici)
Nu au fost ignorate nici problemele profesionale ale jurnaliştilor, acuzaţiile de cenzură, clauza de conştiinţă, dreptul la avertizare publică.
Nu în ultimul rând, cheltuielile efectuate netransparent din bugetul instituţiei pe tot felul de contracte de colaborare, de asistenţă juridică, de prestări servicii, achiziţii publice etc., au suscitat un real interes din partea participanţilor. Liderii MediaSind au anunţat că deja au depus în instanţă mai multe acţiuni pentru a afla sumele cheltuite cu colaboratorii externi. În următoarele zile vor urma şi alte acţiuni în instanţă privind cheltuielile efectuate cu diverse case de avocatură, din anul 2012 până în prezent. Aşa cum am mai informat, câteva milioane de euro au fost achitate în mod ilegal pe servicii de consultanţă juridică, deşi instituţia are un compartiment juridic specializat pentru astfel de cazuri.
O altă acţiune depusă în instanţă împotriva conducerii a fost cea privind primele acordate preferenţial unor angajaţi. Potrivit CCM din SRTV, angajatorul avea obligaţia de a publica aceste sume, justificarea şi numele beneficiarilor pe reţeaua de intranet a societăţii. Deşi i s-a cerut acest lucru de către reprezentantul salariaţilor în CA, PDG a refuzat, susţinând că sindicatul s-a împotrivit pentru a nu exista animozităţi. (amănunte aici)
Proiectul de reorganizare al SRTV, noua organigramă, reducerea numărului de şefi, dar şi problemele redacţionale pe care le implică această reorganizare au fost subiecte aprins dezbătute de către participanţi. Nu în ultimul rând, problema discrepanţelor, inechităţilor şi discriminărilor salariale pentru angajaţii TVR au fost aduse în discuţie de către liderii sindicali şi reprezentantul salariaţilor în CA.
O altă problemă ce necesită urgent rezolvare este deficitul de personal din anumite zone de producţie, mai ales la studioul din Tg. Mureş, unde schema de personal este grav subdimensionată, iar angajaţii fac eforturi deosebite ce depăşesc cu mult atribuţiile prevăzute în fişele de post şi în contractele individuale de muncă.
Concluzia a fost că angajaţii TVR au urgent nevoie de un contract colectiv la standarde europene şi pentru acest deziderat este nevoie de o organizaţie reprezentativă, puternică, care să negocieze în mod profesionist şi onest drepturile salariaţilor.
Vă reamintim că SRJ MediaSind a făcut în urmă cu două luni propunerea către toate sindicatele din TVR să i se alăture în beneficiul exclusiv al salariaţilor. Ca răspuns, sindicatul aşa-zis reprezentativ a adoptat o atitudine extrem de agresivă şi duplicitară prin care practic refuză orice fel de dialog, distrugând astfel orice şansă de unificare. În schimb, alte organizaţii şi chiar angajaţi fără afiliere sindicală au venit spre noi cu deschidere pentru a schimba din temelii modul care funcţionează dialogul social în TVR.
Subliniem că singura organizaţie care, în prezent, are dreptul legal să negocieze şi să semneze CCM în TVR este Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, în baza mandatului acordat de către membrii afiliaţi din instituţie.
Până în prezent, MediaSind TVR are filiale în Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Tg. Mureş, urmând ca, în scurt timp, să fie validate de către Biroul Executiv al SRJ MediaSind şi conducerile filialelor din studiourile locale Iaşi şi Cluj. La Federaţia FAIR-MediaSind este afiliat şi Sindicatul TVR Craiova, care deja a semnat şi Protocolul de unificare cu SRJ MediaSind. Aşteptăm un răspuns la propunerea de afiliere în vederea negocierii CCM şi din partea Sindicatului TVR Cluj, organizaţie care de mulţi ani se luptă cu abuzurile managerului staţiei, Romeo Couţi, instalat şi menţinut în funcţie în mod discreţionar de către preşedintele- director general Doina Gradea. (amănunte aici)
SRJ MediaSind a preluat modelul internațional privind organizarea în sindicat național deoarece a înțeles că o organizație puternică, cu foarte mulți oameni în spate (peste 5 000 de membri în acest moment) are mai multe șanse de succes pentru a-și apăra membrii, decât un sindicat cu doar câteva sute de salariati. Fără sprijin internațional, MediaSind nu ar fi reușit niciodată să respingă desele presiuni şi atacuri venite din partea unor politicieni sau a unor manageri cu apucături dictatoriale care au nesocotit drepturile și libertățile salariaților din media, fiind și potrivnici exercitării libertății de exprimare.
Considerăm că numai un sindicat puternic va reuși în Televiziunea Națională să facă față diverselor presiuni patronale și ingerințelor politice, precum și să negocieze un CCM la standarde europene. Este motivul pentru care reiterăm propunerea făcută tuturor sindicatelor din SRTV: să fuzionăm şi să alegem prin vot o conducere capabilă să negocieze drepturi pentru toți angajații.
Împreună suntem mai puternici!
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind Filiala MediaSind TVR
Bucureşti, 22 martie 2019